Societatea Română pentru Conștiința de Krishna

  • Acasă
  • Articole
  • Cărţi
  • Rețete
  • Video
  • Studii Vedice
  • Contact
  • Acasă
  • Articole
  • Cărţi
  • Rețete
  • Video
  • Studii Vedice
  • Contact

Bhagavad Gītā Așa Cum Este Ea – Prefață

Prefaţă

Iniţial am scris Bhagavad-gītā aşa cum este ea în forma în care apare acum. Când această carte a fost publicată pentru prima oară, manuscrisul iniţial a fost din nefericire scurtat la mai puţin de 400 de pagini, fără ilustraţii şi fără explicaţii la cele mai multe din versetele originare din Śrī mad Bhagavad-gītā. În toate celelalte cărţi ale mele - Śrīmad-Bhāgavatam, Śri Īśopaniṣad etc. - am adopatat sistemul de a da strofa originală, transliterarea sa engleză, echivalentele englezeşti pentru fiecare cuvânt sanscrit, traducerea şi explicaţiile. Acest lucru face cartea să fie autentică şi ştiinţifică şi face ca sensul să apară de la sine. De aceea, nu am fost foarte fericit când a trebuit să minimalizez manuscrisul meu original. Însă mai târziu, când cererea pentru Bhagavad-gītā aşa cum este ea a crescut considerabil, mi s-a cerut de către mulţi specialişti şi devoţi să prezint cartea în forma ei originară. Am încercat deci să ofer acum manuscrisul iniţial al acestei mari cărţi, cu întreaga explicaţie paramparā, pentru a stabili mai profund şi tot mai mult mişcarea conştiinţei de Kṛṣṇa.

Mişcarea noastră pentru conştiinţa de Kṛṣṇa este autentică, autorizată istoric, naturală şi transcendentă datorită faptului că se bazează peBhagavad-gītā aşa cum este ea. Treptat ea devine cea mai populară mişcare din întreaga lume, în special în rândul generaţiei tinere. Ea devine din ce în ce mai interesantă şi pentru generaţia vârstnică. Oamenii mai în vârstă sunt mult mai interesaţi, încât taţii şi bunicii discipolilor mei ne încurajează devenind membrii susţinător ai marii noastre Societăţi Internaţionale pentru Conştiinţa de Kṛṣṇa. La Los Angeles mulţi taţi şi mame obişnuiau să vină să mă vadă pentru a-şi exprima sentimentele lor de recunoştinţă pentru că am dus în întreaga lume mişcarea pentru conştiinţa de Kṛṣṇa. Unii dintre ei spuneau că este un mare noroc pentru americani faptul că am început mişcarea pentru conştiinţa de Kṛṣṇa în America. Dar de fapt părintele originar al acestei mişcări este Kṛṣṇa Însuşi, întrucât ea a fost pornită cu mult timp în urmă, dar s-a perpetuat în societatea umană prin succesiunea de sicipoli. Dacă am vreun merit în legătura cu aceasta, el nu-mi aparţine mie, ci se datorează eternului meu maestru spiritual, Graţia Sa Divină Oṁ Viṣṇupāda Pramahaṁsa Parivrājakācārya 108 Śri Śrimad Bhaktisiddhānta Sarasvatī Gosvāmī Mahārāja Prabhupāda.

Dacă am  vreun merit personal în această privinţă, este doar acela de a fi încercat să prezint Bhagavad-gītā aşa cum este ea, fără nici o alterare. Înainte de a fi prezentat eu Bhagavad-gītā aşa cum este ea, aproape toate ediţiile engleze ale Bhagavad-gītei au fost introduse pentru a satisface ambiţia personală a cuiva. Dar noi am încercat ca prin prezentarea Bhagavad-gītei să prezentăm misiunea Personalităţii Supreme a Divinităţii, Kṛṣṇa. Misiunea noastră este de a prezenta voinţa lui Kṛṣṇa, nu pe cea a vreunui speculant lumesc sub formă de politician, filozof, sau om de ştiinţă, deoarece ei au o cunoaştere foarte redusă despre Kṛṣṇa, în ciuda întregii lor cunoaşteri în alte domenii. Când Kṛṣṇa spune man-manā bhava mad-bhakto mad yājī mam namaskuru etc., noi, spre deosebire de aşa-numiţii erudiţi, nu spunem că între Kṛṣṇa şi spiritul Său intern este vreo diferenţă. Kṛṣṇa este absolut şi nu există diferenţe între numele lui Kṛṣṇa, forma lui Kṛṣṇa, calităţile lui Kṛṣṇa, petrecerile lui Kṛṣṇa, etc. Această poziţie absolută a lui Kṛṣṇa este greu de înţeles pentru orice om care nu este devot al lui Kṛṣṇa în sistemul paramparā (succesiunea de discipoli). În general aşa numiţii erudiţi, politicieni, filozofi şi svāmī, fără să aibă cunoaşterea desăvârşită a lui Kṛṣṇa, încearcă să-L înlăture sau să-L ucidă pe Kṛṣṇa când scriu comentarii la Bhagavad-gītā. Aceste comentarii neautorizate la Bhagavad-gītā sunt cunoscute ca Māyāvāda-bhāṣya, iar Śri Caitanya ne-a avertizat asupra acestor oameni neautorizaţi. Śri Caitanya spune foarte clar că oricine încearcă să înţeleagă Bhagavad-gītā se va rătăci în mod cert pe calea îndrumării spirituale şi nu va  fi în stare să se întoarcă acasă, înapoi la Divinitate.

Singurul nostru scop este acela de a prezenta Bhagavad-gītā aşa cum este ea, astfel încât să-l îndrume pe cel condiţionat care o studiază către acelaşi ţel pentru care Kṛṣṇa descinde pe această planetă o singură dată într-o zi a lui Brahma sau o dată la 8.600.000.000 de ani. Acest ţel este declarat în Bhagavad-gītā şi trebuie să-l acceptăm aşa cum este; altminteri nu există nici un temei în încercarea de a înţelege Bhagavad-gītā şi pe Cel ce o rosteşte, Domnul Kṛṣṇa. Domnul Kṛṣṇa a rostit prima oară Bhagavad-gītā către zeul-soare acum câteva sute de milioane de ani. Trebuie să acceptăm acest lucru şi astfel să înţelegem semnificaţia istorică a Bhagavad-gītei, fără interpretări greşite, pe baza autorităţii lui Kṛṣṇa. A interpreta Bhagavad-gītā fără nici o referinţa la voinţa lui Kṛṣṇa este cea mai mare ofensă. Pentru a ne salva de această ofensă trebuie să-L înţelegem pe Domnul ca fiind Personalitatea Supremă a Divinităţii, aşa cum a fost El înţeles în mod direct de Arjuna, primul discipol al Domnului Kṛṣṇa. O asemenea înţelegere a Bhagavad-gītei este cu adevărat profitabilă şi autorizată pentru binele societăţii umane în împlinirea misiunii vieţii.

Mişcarea pentru conştiinţa de Kṛṣṇa este esenţială în societatea umană, căci ea oferă cea mai înaltă desăvârşire a vieţii. Cum de este aşa, se explică pe larg în Bhagavad-gītā. Din nefericire, cei angajaţi în dispute lumeşti au profitat deBhagavad-gītā pentru a-şi promova înclinaţiile demonice şi a-i rătăci pe oameni în ce priveşte înţelegerea corectă a principiilor simple ale vieţii. Fiecare om trebuie să ştie cât de măreţ este Dumnezeu sau Kṛṣṇa şi fiecare trebuie să cunoască poziţia reală a entităţilor vii. Oricine trebuie să ştie că entitatea vie este în mod etern slujitoare şi că până ce nu-L slujeşte pe Kṛṣṇa omul trebuie să slujească iluziei diferitele varietăţi ale celor trei calităţi ale naturii materiale şi astfel să rătăcească perpetuu în ciclul naşterii şi morţii; chiar şi speculanţii Māyāvādī, aşa-numiţii eliberaţi, trebuie să se supună acestui proces. Această cunoaştere constituie o ştiinţă foarte însemnată şi orice fiinţa vie trebuie să o audă, în propriul său interes.

Oamenii în general, mai ales în această epocă al ui Kali, sunt vrăjiţi de energia externă a lui Kṛṣṇa şi cred în mod eronat că prin progresul confortului material fiecare om va fi fericit. Ei nu ştiu că natura materială externă este foarte puternică, căci fiecare este puternic legat de legile stringente ale naturii materiale. Entitatea vie este, din fericire, o parte integrantă a Domnului şi deci funcţia sa naturală este aceea de a-L sluji nemijlocit pe Domnul. Prin vraja iluziei, cineva încearcă să fie fericit devenind slujitorul propriei satisfaceri a simţurilor în diferite forme, ceea ce nu-l va face niciodată fericit. În loc să-şi satisfacă propriile simţuri materiale, el trebuie să satisfacă simţurile Domnului. Aceasta este cea mai înaltă desăvârşire a vieţii. Domnul doreşte acest lucru şi ni-l cere. Trebuie să înţelegem această idee centrală din Bhagavad-gītā. Mişcarea noastră pentru conştiinţa de Kṛṣṇa propovăduieşte această idee centrală în întreaga lume şi, pentru că noi nu pângărim tema din Bhagavad-gītā aşa cum este ea, oricine e cu adevărat interesat să profite de pe urma studierii Bhagavad-gītei trebuie să caute ajutor în mişcarea pentru conştiinţa de Kṛṣṇa, pentru înţelegerea practică a Bhagavad-gītei subîndrumarea directă a Domnului. Sperăm deci ca oamenii să obţină un beneficiu maxim prin studierea Bhagavad-gītei aşa cum este ea, prezentată astfel de noi aici, iar dacă fie şi un singur om devine devot pur al Domnului vom socoti că încercarea noastră este un succes.

A.C. Bhaktivedanta Swami

12 mai 1971

Sydney, Australia

← Precedentul Următorul →

Întrebări

Trimiteți un email cu întrebarea pe care o aveți la contact@krishna.ro sau utilizând formularul de contact.

Transmisii live

Puteți urmări programele noastre în direct prin Internet. Mai multe detalii aici.

Despre Śrīla Prabhupāda

Graţia Sa Divină A.C. Bhaktivedanta Swami
Śrīla Prabhupāda
Fondatorul - ācārya al Societății Internaționale pentru Conștiința de Kṛṣṇa

Video

  • HH Sivarama Swami – Srimad Bhagavatam 3.17.08 – 2015.09.22
  • HH Sivarama Swami – Radhastami – program de seară – 2015.09.21
  • HH Sivarama Swami – Radhastami – program de dimineață – 2015.09.21
  • HH Sivarama Swami – Program duminical – 2015.09.28
  • HH Sivarama Swami – Srimad Bhagavatam 3.16.07 – 2015.07.27
  • HH Sivarama Swami –India Fest – 2015.09.19
  • Bhakti Prabhava Swami și HH Prahladananda Swami – Bhagavad Gita 5.22 – 2015.07.29
  • HH Prahladananda Swami – Srimad Bhagavatam 3.15.04 – 2015.07.29
  • HH Prahladananda Swami și Bhakti Prabhava Swami – Bhagavad Gita 5.21 – 2015.07.28
  • Bhakti Prabhava Swami – Srimad Bhagavatam 3.15.03 – 2015.07.28

Copyright © Societatea Română pentru Conștiința de Krishna.

  • Acasă
  • Articole
  • Cărţi
  • Rețete
  • Video
  • Studii Vedice
  • Contact