Cartofi Gauranga

Ingrediente:

8 cartofi de dimensiune medie, decojiţi şi tăiaţi în rondele de 0.5 cm grosime

1 lingură de ulei de măsline

¾ linguriţă de praf de asafoetida*

½ linguriţă de rozmarin măcinat

¼ linguriţă de piper măcinat

½ linguriţă de turmeric

3 căni de smânână

1 lingură de unt topit 2 linguriţe de sare

½ cană de apă

1 linguriţă de boia dulce

2 linguri de pătrunjel mărunţit

Mod de preparare:

Rondelele de cartofi se fierb în apă sărată având grijă să nu se sfărâme. Se iau de pe foc şi se lasă la uscat. Într-un vas se pune uleiul de măsline şi se lasă la foc mediu. Când uleiul se încălzeşte se adaugă asa-foetida, rozmarinul, piperul şi turmericul şi se amestecă din când în când. Se pun smântâna, untul topit, sarea şi apa. Se amestecă până când se obţine un sos omogen şi se ia de pe foc. Se aşează într-o tavă un strat de cartofi urmat de un strat de sos. Se repetă operaţia până când tava se umple. La final se preseară linguriţa de boia. Se lasă tava într-un cuptor încălzit la 200°C pentru 30 de minute sau până când stratul capătă o culoare aurie.

După ce se scoate de la cuptor se adaugă pătrunjelul şi se seveşte cald.

*Asafoetida: este un condiment de culoare galben-deschis, care folosit în cantităţi reduse conferă o aromă aparte preparatului. Dispune şi de proprietăţi medicale deosebite, putând fi folosit în tratarea gazelor intestinale, a colesterolului mărit sau afecţiunilor digestive.