Ce mantra să cântăm?

Într-o farmacie ți se vând diverse medicamente pentru diverse tipuri de boli. Dar totuși ar trebui să obții o rețetă de la un doctor pentru a  cumpăra un anumit medicament. 

Cântarea mantrei Hare Kṛṣṇa este procesul recomandat pentru a ne curăți inimile. Deci cineva care cântă Hare Kṛṣṇa în mod regulat nu trebuie să facă nimic altceva.

În Septembrie 1969, A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda, fondator-ācārya al mișcării Hare Kṛṣṇa, a fost invitat în casa de oaspeți de la Tittenhurst Park. Pe 14 septembrie 1969, John, Yoko și George Harrison, după ce au savurat o masă cu preparate indiene vegetariene pregătită de devotați, au mers la locuința lui Śrila Prabhupāda pentru prima lor întrevedere. În continuare găsiți câteva fragmente din acea conversație.

Yoko Ono: Dacă mantra Hare Kṛṣṇa e atât de puternică, există vreun motiv să cânți altceva? De exemplu, vorbeați despre cântece și diverse mantre. Există vreun motiv să cânți alt cântec sau mantra?

Śrila Prabhupāda: Există și alte mantre, dar mantra Hare Kṛṣṇa este în special recomandată pentru această eră. Dar și celelalte mantre vedice sunt cântate. După cu v-am spus, sfinții stăteau cu instrumente muzicale cum ar fi tambura și le cântau. De exemplu Narada Muni [un sfânt eliberat care călătorește prin univers învățând pe alții cum să-L iubească pe Dumnezeu] cântă continuu mantre și acompaniază cu instrumentul său cu corzi numit ṇā. Deci cântarea cu voce tare folosind instrumente muzicale nu e ceva nou. Este făcută din timpuri imemoriale. Dar cântarea mantrei Hare Kṛṣṇa e în special recomandată pentru această eră. Asta e explicat în multe literaturi vedice, cum ar fi Brahmāṇḍa Purāṇa, Kali-santaraṇa Upaniṣad, Agni Purāṇa și așa mai departe. Și în afară de afirmațiile din literatura vedică, Domnul Kṛṣṇa însuși, în forma Domnului Caitanya a predicat că toți ar trebui să cânte mantra Hare Kṛṣṇa. Și mulți oameni l-au urmat. Când un om de știință descoperă ceva, aceasta devine proprietatea publică. Oamenii poate să profite de ea. În mod similar, o mantra are o potență, toți oamenii ar trebui să poată profita de ea. De ce ar trebui să fie doar pentru o persoană?

John Lennon: Dacă toate mantrele sunt doar nume ale lui Dumnezeu, atunci dacă e o mantra secretă sau publică, toate sunt numele lui Dumnezeu. Deci nu e mare diferență ce mantra cânți, nu-i așa?

Śrila Prabhupāda: Este o diferență. De exemplu, într-o farmacie ți se vând diverse medicamente pentru diverse tipuri de boli. Dar totuși ar trebui să obții o rețetă de la un doctor pentru a cumpăra un anumit medicament. Altfel, farmacistul nu-ți va da acel medicament. Poate mergi la farmacie și spui ”Sunt bolnav. Dați-mi vă rog orice medicament aveți.” Dar farmacistul vă va întreba ”Unde este rețeta?”

John Lennon: Mantra Hare Kṛṣṇa e cea mai bună?

Śrila Prabhupāda: Da.

John Lennon: Dacă Hare Kṛṣṇa e cea mai bună, de ce să ne deranjăm să spunem orice altceva în afară de Hare Kṛṣṇa?

Śrila Prabhupāda: E adevărat, nu trebuie să te deranjezi cu nimic altceva. Noi spunem că mantra Hare Kṛṣṇa e suficientă pentru perfecțiune, pentru eliberare.

George Harrison: Nu e ca cu florile? Cineva poate preferă trandafirii iar altora poate le plac garoafele. Nu e ceva ce fiecare devotat să decidă? O persoană poate consideră Hare Kṛṣṇa mai benefică pentru progresul său spiritual, iar alta poate observă că altă mantra e benefică. Nu e chestiune de gust, ca și cum ai alege flori? Sunt toate flori, dar unor oameni poate le plac unele mai mult ca altele.

Śrila Prabhupāda: Dar totuși e o diferență.Un trandafir parfumat e considerat mai bun decât o floare fără miros. Poate că sunteți atrași de o anumită floare iar eu de alta, dar între flori se pot face diferențe. Există multe flori care nu au nici un miros și multe altele care au un miros plăcut.

Yoko Ono: E floarea care are miros plăcut mai bună?
Śrila Prabhupāda: Da. De aceea atracția voastră către o anumită floare nu e soluția la întrebarea care floare e mai bună. Similar, atracția personală nu e modul de a alege un proces spiritual. În Bhagavad-gītā, Domnul Kṛṣṇa spune ”După cum Mi se predau toți, eu îi răsplătesc în consecință. Fiecare urmează calea meu, o fiu al lui Pṛthā.” Kṛṣṇa este Supremul Absolut. Dacă cineva vrea să se bucure de o anumită relație cu El, Kṛṣṇa se arată în acel fel. E la fel cu exemplul cu floarea. Poate vrei o floare galbenă, și acea floare nu are nici un miros. Acea floare există; e pentru tine - asta e tot. Dar dacă cineva vrea un trandafir, Kṛṣṇa îi dă un trandafir. Ambii primiți floarea pe care o alegeți, dar dacă facem un studiu comparativ, trandafirul este considerat mai bun.

Cântarea mantrei Hare Kṛṣṇa este procesul recomandat pentru a ne curăți inimile. Deci cineva care cântă Hare Kṛṣṇa în mod regulat nu trebuie să facă nimic altceva.

Conversație despre mantra Hare Kṛṣṇa între Śrila Prabhupāda și John Lennon, Yoko Ono și George Harrison (14 Septembrie 1969)

Lasă un răspuns