De ce acceptăm autoritatea Vedelor?

Doamnelor și domnilor, obiectul discuției noastre de astăzi sunt învățătura Vedelor. Ce sunt Vedele? Veda înseamnă ”cunoaștere”. Orice cunoștințe căpătate sun veda, pentru că învățătura Vedelor este cunoașterea inițială. Atâta timp cât suntem condiționați, cunoștințele noastre sunt supuse multor neajunsuri. Diferența dintre un suflet condiționat și unul eliberat e că unul condiționat are patru defecte.

Primul defect este acela că este nevoit să comită greșeli. De exemplu, în țara noastră Mahatma Gandhi a fost considerat o personalitate foarte mare, dar a comis multe greșeli. Chiar și în ultima peropadă a vieții sale a fost avertizat de asistentul său ”Mahatma Gandhi, nu plecați la mitingul din New Delhi. Eu am niște prieteni și am auzit de la ei că acolo vă paște un pericol”, dar el nu l-a ascultat. El a insistat să plece și a fost omorât. Chiar și astfel de personalități ca Mahatma Gandhi, președintele Kennedy și alții comit greșeli. A greși e în firea omenească. Acesta este primul defect al sufletului condiționat.

Un alt defect constă în aceea că suntem supuși iluziilor. Iluzie înseamnă să accepți ceva ce nu există - māyā. Deci māyā este aceea ce nu există. Fiecare se identifică cu corpul său, considerându-l ca ”sinele” său. Dacă vă întreb: ”Cine sunteți?”, îmi veți răspunde: ”Eu sunt Mr. John. Eu sunt un om bogat. Eu sunt cutare și cutare.” Toate acestea sunt identificări corporale, dar dumneavoastră nu sunteți acest corp. Aceasta este o iluzie.

Al treilea defect este tendința spre minciună. Fiecare are tendința de a minți pe altul. Individul poate fi un mare prostănac dar pozează ca o persoană foarte inteligentă. Cu toate că i s-a spus că trăiește în iluzie și greșește, el va face o teorie: ”Eu cred că lucrul acesta e așa, iar celălalt e așa”, însă el nu înțelege situația în care se află. Scrie cărți de filozofie, cu toate că el însuși e departe de perfecțiune. Asta e boala lui. Se numește minciună.

În sfârșit, simțurile noastre sunt imperfecte. Noi ne mândrim cu capacitatea ochilor noștri de a vedea. Deseori cineva întreabă provocator: ”Puteți să mi-l arătați pe Dumnezeu?” Dar aveți ochi cu care l-ați putea vedea? Niciodată nu-l veți vedea dacă nu aveți astfel de ochi. Dacă deodată se face întuneric în cameră, nu veți vedea nici propriile mâini. Deci care este atunci puterea vederii dumneavoastră? De aceea noi nu putem primi cunoaștere (Vede) cu ajutorul simțurilor imperfecte. Cu astfel de deficiențe în viața condiționată noi nu putem da cuiva cunoștințe perfecte. Noi singuri suntem nedesăvârșiți. De aceea acceptăm Vedele așa cum sunt ele.

 

Extras dintr-o lecție ținută de Grația Sa Divină A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda pe 6 octombrie 1969 în Conway Hall, Londra

Lasă un răspuns