De ce am venit în lumea materială?

Întrebare: Există o întrebare la care încerc să aflu răspunsul de ceva vreme. Fiind parte integrantă din Divinitate, trebuie că am fost în lumea spirituală divină și eternă. De asemenea, în Bhagavad-gita, Domnul Krișna afirmă, ”Cei care ajung în lăcașul Meu suprem nu se vor mai întoarce în lumea materială.” Deci dacă într-adevăr am fost în lumea divină la un moment dat, de ce am venit în această lume materială?

Răspuns: E într-adevăr remarcabil să credem că fiecare dintre noi a părăsit viața eternă și plină de beatitudine în serviciul lui Krișna pentru a veni în lumea materială. Nu doar am venit aici, ci insistăm să rămânem chiar dacă Krișna ne avertizează că lumea materială este temporară și plină de mizerii cum ar fi nașterea, bătrânețea, boala și moarte. Să alegem să trăim în lumea materială în locul celei spiritual e ca și cum am alege să trăim într-o celulă de închisoare rece și întunecată în locul unui apartament cald și luminos. Și totuși e exact ceea ce am făcut. Cum am putut să fim atât de nesăbuiți?

Fiind parte integrantă din Krișna, suntem calitativ egali cu El. Krișna este Suprema Personalitate a Divinității complet independentă iar noi avem o independență parțială. Fără independență sau liber arbitru, nu am putea avea o relație de iubire cu Krișna, pentru că serviciul în iubire e prin natura lui voluntar. Refuzând să-L servim pe Krișna și dorind în schimb să fim noi Supremul, cădem în această lume materială.

Dar Krișna promite ca dacă ne reînviem serviciul către El ne vom întoarce alături de El în lumea spirituală la sfârșitul vieții actuale. Cei care ating lumea spirituală nu se mai întorc niciodată în această lume a nașterii și a morții. În Bhagavad-gita (8.15), Krișna spune, ”După ce m-au atins pe mine, marile suflete, care sunt yoghini plini de devoțiune, nu se mai întorc niciodată în această lume temporară, care este plină de mizerii, pentru că au obținut cea mai înaltă perfecțiune.” Când vom atinge cea mai înaltă perfecțiune, conștiința pură de Krișna, nu vom mai dori sp ne întoarcem în această lume materială. Desigur, fiind părți din Krișna cu o parțială independență, am putea să ne întoarcem dacă am alege asta. Dar ar trebui să fim determinați să nu fim atât de nesăbuiți.

Lasă un răspuns