Despre sex și suferință

Următoarea conversație între Grația Sa Divină  A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada și câțiva dintre discipolii săi a avut loc într-o plimbare de dimineață în Ianuarie 1974 în Venice Beach, California.

Devotat: Srila Prabhupada, aici în California rata divorțurilor e aproape 50%. De ce credeți că se întâmplă asta?

Srila Prabhupada: În India există o vorbă că cel căsătorit se lamentează iar cel care nu e căsătorit de asemenea se lamentează. Cel căsătorit se lamentează, ”De ce m-am căsătorit? Puteam rămâne liber.” Iar cel care nu este căsătorit se lamentează, ”O, de ce nu am acceptat o soție? Aș fi putut fi fericit.”  [Râsete.]  Prin sex cineva dă naștere la un copil și imediat ce există un copil există suferință. Copilul suferă și părinții de asemenea suferă să aibă grijă de el. Dar iar ei fac încă un copil. De aceea se spune în Srimad-Bhagavatam [7.9.45], trpyanti neha krpana bahu-duhkha-bhajah. În legătură cu această producere de copii există atât de multe dificultăți și probleme, dar chiar dacă cineva știe asta, el face din nou același lucru.

Sexul este principala fericire în această lume materială. Aceasta e cea mai mare fericire și e foarte abominabilă. Ce e această fericire? Kanduyanena karayor iva duhkha-duhkham. E ca și frecarea a două mâini între ele pentru a scăpa de o mâncărime. Sexul produce atâtea rezultate negative, dar totuși cineva nu e satisfăcut. Acum există contraceptive, avorturi și atâtea alte lucruri. Maya [iluzia] este atât de puternică; ea spune, ”Da, fă asta și implică-te.”

De aceea Bhagavatam spune, kandutivan manasijam visaheta dhirah. Un om care este dhira, sobru și sănătos la minte, tolerează această senzație de mâncărime a dorinței sexuale. Cineva care poate tolera această mâncărime scapă de multe probleme, dar cineva care nu poate e imediat implicat. Ilicit sau legitim, sexul înseamnă probleme.

Devotat: Majoritatea oamenilor încearcă să se bucure atât de mult în această viață încât nici măcar nu se gândesc la viața următoare.

Srila Prabhupada: Ei nu știu care e viața următoare, deci încearcă să o facă zero. Ei spun, ”Nu există viață următoare,” și în acest fel sunt mulțumiți. Când un iepure vede ceva pericol, își închide ochii și crede că nu există pericol. Ei așa sunt. Asta e o mare ignoranță.

Devotee:Există o filozofie numită stoicism, care spune că deoarece viața este menită pentru suferință, cineva ar trebui doar să devină tolerant și să sufere foarte mult.

Srila Prabhupada: Deci ideea lor e că cineva care poate suferi fără a protesta e un om de clasa întâi. Să crezi o asemenea filozofie înseamnă să nu știi cum să oprești suferința. O clasă de filozofi spune că suferința nu poate fi eliminată și astfel trebuie să fim puternici și să o tolerăm. Iar altă clasă de filozofi spune că deoarece viața e plină de suferință, ar trebui să facem viața zero. Dar nici una dintre aceste clase nu are informații despre viața reală în care nu există suferință. Aceasta e conștiința de Krișna. Există viață, dar nu există suferință. Anandamayo 'bhyasat: doar beatitudine. Dans, mâncare și cântat, fără suferință. Ar refuza cineva asta? Există un asemenea prost?

Devotat: Oamenii neagă că o astfel de viață există.

Srila Prabhupada: Dar să presupunem că ar exista o asemena viață, unde pur și simplu dansezi, mănânci și trăiești fericit pentru eternitate. Nu ai vrea să o accepți?

Devotat: Toți ar accepta-o. Dar oamenii nu cred că există.

Srila Prabhupada: Deci prima noastră propunere ar trebui să fie că există o astfel de viață, doar cu fericire și fără suferință. Oricine va spune, ”Da, mi-ar place.” Ei o vor accepta. Din nefericire, deoarece oamenii au fost înșelați iar și iar, ei cred că asta e doar o altă înșelătorie. De aceea predicarea conștiinței de Krișna înseamnă să convingem oamenii că există o viață plină de fericire, fără suferință.

Devotat: Ce îi va convinge că nu suntem și noi trișori?

Srila Prabhupada: Invitați-i să vină la templul nostru să vadă devotații. Cântăm, dansăm și mâncăm bine. Asta e dovada practică.

Devotat: Dar nu trebui ca cineva să fie pur pentru a realiza aceste lucruri?

Srila Prabhupada: Nu. Noi spunem, ”Haideți și cântați Hare Krișna cu noi; veți fi purificați. Nu vrem nimic de la voi. Doar haideți și cântați cu noi.” Acesta este mesajul nostru.

Lasă un răspuns