Halava cu şofran

Ingrediente:

  • 1 ¼ cană (310 ml) griş
  • 1/3 cană (85 ml) fulgi de migdale
  • 1/3 cană (85 ml) stafide
  • 2 ¼ căni (560 ml) apă
  • ½ cană (125 ml) lapte
  • 1 ¼ cană (310 ml) zahăr
  • 140 gr unt

Condimente:

  • 1 linguriță cardamon măcinat
  • ½ linguriță (2 ml) fire de şofran, înmuiate în 1 lingură (20 ml) lapte fierbinte, timp de 30 de minute

------------------------------------------------------------
Porții: 6-8

Mod de preparare:
1. Pentru sirop se amestecă într-un vas de 2 litrii apa, laptele, zahărul şi şofranul înmuiat în lapte. Se pune la foc mediu, amestecând pentru a dizolva zahărul. Când dă în clocot, se reduce focul la minim şi se acoperă cu un capac.
2. Se topeşte untul într-un vas de 2-3 litri, la foc mic, amestecând din când în când.
3. Se adaugă grişul şi se rumeneşte amestecând uşor şi continuu aproximativ 20 de minute sau până când devine aromat şi închis la culoare. Spre sfârşitul procesului de rumenire, se adaugă fulgii de migdale.
4. Se dă mai tare focul la sirop și se adaugă cardamonul şi stafidele. Se lasă până începe să fiarbă. Între timp se mărește focul la griş timp de 1 minut, după care se ia de pe foc şi se toarnă uşor peste el siropul fierbinte, amestecând în continuu. S-ar putea ca la început să sară, dar va înceta odată ce lichidul este absorbit.
5. Se pune amestecul din nou pe foc, amestecând în continuu, până se absoarbe tot lichidul. Trebuie să aibă consistenţa unei budinci şi să se desprindă de pe pereţii vasului.
6. Se acoperă cu un capac şi se lasă pe cel mai mic foc timp de 5 minute.
7. Se ia halavaua de pe foc şi se mai lasă acoperită timp de 5 minute. Se serveşte fierbinte