Khichari

Khichari este o hrană simplă și completă foarte populară în subcontientul indian.

 

Ingrediente:

2l apă                                          2 lingurițe muștar negru

1.5 lingurițe sare                      câteva frunze de curry

250g orez cu bob lung           1/2 de lingurița asafetida

200g mung dal                         1/2 de linguriță piper

3 cartofi medii                          3 linguri de suc de lâmâie

3-4 morcovi                                2 lingurițe ghimbir ras

200g mazăre verde                  2 chili

 alte legume după gust           1 lingurița turmeric 

câteva bucăți de unt 

 

Fierbeți dal-ul separat într-o oală.

În altă oală încălziți uleiul sau untul și prăjiți muștarul negru până când boabele de muștar încep să se spargă. Adăugați ghimbhirul și chili-ul. După ce se prăjesc aproximativ un minut adăugați asafetida și frunzele de curry.

Adăugați apa, turmericul și morcovii. După ce apa fierbe câteva minute, adăugați cartofii și orezul. Amestecați periodic pentru ca orezul să nu se prindă de fund. După 5 minute adăugați mazărea verde. Gătiți în continuare 10 minute. Adăugați dal-ul, sarea și piperul. Amestecați bine și mai așteptați câteva minute. Textura are trebui să fie destul de groasă.

Pentru servire, puneți lâmâia deasupra și câteva bucățele de unt. Se poate servi de asemenea cu iaurt sau sosuri pe bază de iaurt.

 

Variante: Dacă nu aveți mung dal, puteți să adăugați mazăre uscată sau să faceți rețeta făra dal. Simțiți-vă liberi să experimentați. Puteți adăuga țelină, fasole verde sau conopidă la rețetă și puteți înlocui unele ingrediente.