Mai mult decât vegetarianism

Tradiţia vedică recunoaşte acelaşi tip de suflet în toate creaturile vii. Prin urmare susţine în mod natural ahimsa sau nonviolenţa, ceea ce se extinde la vegetarianism. Dar motivul acestei diete este doar parţial legat de nonviolenţa asupra celorlalte entităţi vii. Raţiunea mai directă a vegetarianismului se bazează pe informația din scrierile vedice care spune că Suprema Personalitate a Divinităţii, Kṛṣṇa, va accepta doar alimente pure, lacto-vegetariene, ca o ofertă sacrificială – aceasta nu include, bineînţeles, cadavrele animalelor ucise sau embrionii potenţiali din ouă.

În Vede se explică faptul că poziţia omului este unică. El poate înţelege existenţa unui creator suprem, transcedental, care reprezintă sursa de hrană pentru nenumăratele forme de viaţă existente. Înţelegând cum este dependent de Dumnezeu pentru hrana sa, omul îşi poate exprima această conştientizare şi gratitudine oferind mâncarea sa Domnului Suprem, înainte de a o consuma.

A prepara şi a oferi alimentele pentru plăcerea Domnului Suprem Kṛṣṇa reprezintă o parte importantă a ştiinţei conştiinţei de Kṛṣṇa. Majoritatea hranei vegetariene nu reclamă omorârea plantei şi chiar dacă este omorâtă, planta suferă mult mai puţin decât un animal cu un sistem nervos mai dezvoltat. Cu toate acestea există karma pentru fiecare fiinţă ucisă. Kṛṣṇa explică însă că El ne eliberează de orice reacţie karmică atunci când acceptă oferta noastră, făcută cu dragoste şi devoţiune. Prin acceptarea Sa, delicioasa hrană vegetariană primeşte calităţi transcendentale, care ne purifică de contaminarea materială. Această hrană se numeşte tradiţional prasādam sau „graţia Domnului” şi nu este diferită de Suprema Personalitate a lui Dumnezeu, Śri Kṛṣṇa, preluând calităţile Sale.

Pentru a oferi mâncarea gătită este suficient o poză cu Domnul Śri Kṛṣṇa, ca de exemplu fotografia din cadrul acestui articol. Cea mai simplă formă de oferire este simpla rugăciune, “Dragul meu Domn Śri Kṛṣṇa, Te rog acceptă această mâncare.” Amintim că scopul real al oferirii este a arăta Domnului dragostea şi gratitudinea noastră.

(din scrierile lui A.C. Bhaktivedanta Swami Śrīla Prabhupāda)