Matar Paneer

Ingrediente

 

225 g *paneer

2 linguri de *ghee sau ulei vegetal

4 lingurițe de sare

2 și jumătate lingurițe turmeric

o jumătate de linguriță semințe de chimen

1 sau 2 ardei chilli marunțiți

1 linguriță de ghibir proaspăt dat pe răzătoare

un sfert de linguriță asafetida

450 g mazăre proaspătă sau congelată

150 ml apă

6 roșii tăiate mărunt

1 și jumătate suc de lămâie

1 linguriță de *garam masala

ghee sau ulei vegetal pentru prăjit

 

Mod de preparare

Frământați paneer-ul până devine omogen și moale, apoi formați-l în biluțe de mărimea unui bob de strugure. Încingeți uleiul/ghee-ul și prăjiți biluțele pânâ devin aurii și crocante. Realizați o soluție din 3 lingurițe de sare, 2 lingurițe de turmeric și 500 ml de apă călduță sau zer. Scoateți biluțele din ulei și lăsați-le în această soluție până la următorul pas.

Într-o oală de dimensiune medie, încălziți 2 linguri de ghee la foc mediu. Apoi adăugați semințele de chimen, urmate de chilli și ghimbir. Când semințele de chimen se rumenesc (aprox 30-45 de sec), adăugați și asafetida, jumătate de linguriță de turmeric apoi după câteva secunde și mazărea. Acum adăugați apa și lăsați să fiarbă acoperită cu un capac pană se frăgezește. Adăugați roșiile și apoi biluțele de paneer. Mai lăsați-le să fiarbă la foc mediu încă 5 minute.

Înainte de a le servi mai adăugați câțiva stropi de lămâie și adăugați resul de sare și garam masala.

*ghee- unt clarificat, se relizează prin topirea untului și pe măsură ce acesta se înfierbântă lasă o spumă albă, în acel moment se reduce flacăra la minim și din când în când se ia cu o spatulă componenta solidă de la suprafață. În momentul în care untul este clar și are o culoare aurie asemănătoare cu uleiul vegetal se poate lua deoparte fiind gata.

*paneer - modul de realizare este prezentat în rețeta Palak Paneer