Năut cu sos de roșii

Năutul este bogat în proteine vegetale de calitate înaltă – 100 g de năut conţin 20 g de proteine. El furnizează de 2 ori mai mult fier şi mai multă vitamina C decât majoritatea legumelor. Este un element important în dieta vegetariană.

Ingrediente:

  • 1 ¼  cană (310ml) năut uscat
  • 4-5 căni (1-1.25 L) apă
  • 3 Lg (60 ml) ulei de măsline sau ghee
  • 1 ¾  cană (325ml) roşii proaspete, tăiate mărunt, în jur de 5 roşii medii

Condimente:

  • ½ lgţ (2 ml) seminţe de muştar
  • 1½ lgţ (7ml) seminţe de chimion
  • 1½ lgţ (7ml) ghimbir proaspăt, ras
  • 1½ lgţ (7ml) ardei iute verde, fără seminţe şi tăiat mărunt
  • 10 frunze de curry
  • 1 lgţ (7ml) turmeric
  • ¼ cup (60ml) frunze de coriandru sau pătrunjel proaspete
  • ½ lgţ (2ml) garam masala
  • 1¼ lgţ (6ml) sare
  • 1 lgţ (20ml) unt

-------------------------------------------------------------
Portii: 4-6

Mod de preparare
1.Se pune năutul într-un vas mare şi se acoperă cu 5-6 căni (1.25 -1.5 litri) de apă și se lasă la înmuiat timp de 8 ore, peste noapte.
2.Se strecoară năutul şi se pune la fiert într-o oală de 3 litri, împreună cu 4-5 căni de apă şi puţin ulei sau ghee.
3.Când apa clocoteşte, se reduce focul şi se lasă la fiert timp de 1 oră sau până când năutul devine moale, dar încă nu se sparge.
4.Între timp, se pregăteşte sosul de tomate. Într-un vas de 2l, se încălzeşte uleiul sau ghee-ul la foc mediu. Când s-a încălzit, se pun seminţele de muştar. Când acestea încep să sară şi devin gri, se adaugă chimionul. Când acesta se închide la culoare, se adaugă ghimbirul, ardeiul verde şi frunzele de curry. Condimentele se prăjesc timp de 1-2 minute, după care se adaugă roşiile tăiate, turmericul şi jumătate din frunzele de coriandru sau pătrunjel şi garam masala.
Se fierb amestecând din când în când, în jur de 5-7 minute sau până uleiul iese la suprafaţă, iar roşiile au devenit cremoase
5.Cand năutul s-a fiert, se strecoară, păstrând apa în care a fiert.
6.Se adaugă năutul peste sosul de roşii şi se mai fierb împreună la foc mic în jur de 10 minute, adăugând puţin din apa în care a fiert năutul.
7. Se ia năutul de pe foc, se adaugă restul de unt, sarea şi coriandrul/pătrunjelul rămase.

Se serveşte fierbinte, cu felii de lămâie sau lime.