Orez dulce

Timp de preparare ( dupa asamblarea ingredientelor) : 45 minute

Ingrediente:

  • 1/3 căni de orez alb cu bob rotund
  • 2 frunze de dafin
  • 100 g de zahăr
  • 1,5 L de lapte
  • 25 g de stafide
  • 50 g de nucă sfărâmată
  • 1⁄2 lingurite de seminte de cardamon

Nota: Semintele de cardamon sunt nişte seminte deosebit de aromate, care sugerează un amestesc de coajă de lămâie şi eucalipt. Pot fi deasemenea folosite în tratarea infectiilor cavitătii bucale, congestiilor pulmonare sau contra veninului de şarpe şi scorpion.

----------------------------------------------------------------
Porţii: 6

Mod de preparare:

1. Se spală orezul şi se lasă la uscat. Într-o oală mare se pune laptele şi se lasă la fiert la foc mediu - ridicat. De fiecare dată când laptele începe să se umfle, se reduce focul. După aceea se creşte din nou temperatura. Se repetă aceşti paşi până când laptele nu se mai ridică, dar fierbe în continuare. Din când în când se amestecă laptele pentru a nu se prinde.

2. Se adaugă orezul împreună cu frunzele de dafin amestecând continuu. Se tine vasul la foc mediu timp de aproape 20 de minute sau până când boabele de orez sunt fierte sau au început să se spargă. Se adaugă stafidele împreună cu semintele de cardamon şi nuca şi se lasă încă 5 minute pe foc. Înainte de a fi servit trebuie să fie rece – cu cât este mai rece cu atât este mai bun.

* Alte arome care se pot adăuga în loc de cardamon sunt esenta de vanilie, apă de trandafir sau un pic de pudră de şofran. În cazul în care se utilizează esente, orezul trebuie să se răcească un pic înainte de a fi adăugate deoarece, în general, esentele nu sunt termostabile.