Orez cu spanac

Ingrediente

  • 250 g spanac proaspăt
  • 1 roşie
  • 1 cartof
  • 250 gr orez basmati
  • 500 ml apa
  • 1 inguriţă rasă de sare
  • 3 linguri de ghee sau ulei

Condimente

  • 2 linguri ulei
  • ¼ linguriţă asafoetida
  • 1 bucată ghimbir (de aproximativ 3 cm), curăţat şi dat pe răzătoare
  • 2-3 frunze de curry
  • 1 ½ linguriţă sare
  • ½ linguriţă garam masala (optional)
  • 1 lingură muştar
  • 1 lingură ardei iute verde şi rosu

----------------------------------------------------------------
Portii: 4

Mod de preparare
1. Se spală spanacul şi se taie mărunt.
2. Cartoful se pune la fiert în coajă, iar roşia se taie bucăţele.
3. Se căleşte orezul într-un vas mai mare cu 3 linguri de ghee, pana când orezul devine translucid. În paralel se pune apa la fiert împreună cu sarea. Când apa fierbe, se toarnă peste orez si se lasa la fiert circa 12 min, pana cand oreyul este fiert, dupa care se stinge focul şi se lasă acoperit.
4. Într-o tigaie adâncă se pune o lingură de ulei la încins. Cand uleiul este încins, se căleşte asafoetida şi ghimbirul în jur de 30 secunde. Se adaugă roşia, după care spanacul. 5. Se amestecă, se adaugă ½ linguriţă sare şi se pune capacul, şi se lasă la fiert la foc mic. Se poate amesteca după 5 minute, pentru a evita prinderea, după care se pune din nou capacul. Se fierbe în jur de 10 minute la foc mic sau până când spanacul este fiert.
6. Se curăţă cartoful şi se zdrobeşte.
7. În altă tigaie, se pune 1 lingură ulei, în care se căleşte timp de 1 minut muştarul, ardeiul iute şi frunzele de curry. Se adaugă cartoful, care se lasă puţin să se rumenească.
8. Înainte de a stinge focul la spanac, se poate adăuga garam masala. Se mai fierbe 1 minut, după care se adaugă peste orez, împreuna cu amestecul de cartofi.
* Se poate servi împreună cu raita (salata de legume cu iaurt).