Palak Panir

Ingrediente panir:

1.5 l lapte

40 ml zeamă de lămâie

Ingrediente palak panir:

450 g spanac

1 lingură ulei

2 linguriţe coriandru măcinat

½ linguriţe turmeric

¼ linguriţe garam masala*

2 vârfuri de cuţit de asafoetida

3 linguri apă

150 ml smântână

1 linguriţă sare

½ linguriţe zahăr

Mod de preparare:

Pentru a obţine panir-ul se fierbe laptele, amestecându-se în el pentru a nu se prinde. În momentul în care laptele începe să se umfle, se reduce focul şi se adaugă 2 linguri de zeamă de lămâie (40 ml). Se amestecă încet până când laptele se încheagă. În cazul în care lichidul nu este transparent se mai adaugă un pic zeamă de lămâie. Se scurge amestecul într-un tifon. Tifonul se strânge sub forma unui săculeţ şi se stoarce. Săculeţul se lasă la scurs timp de 20 minute cu o greutate deasupra lui. Cu cât panir-ul stă mai mult la scurs, cu atât va fi mai ferm.

Frunzele de spanac se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-un vas se încălzeşte uleiul şi se prăjesc condimentele pentru câteva secunde. Se pune spanacul tocat împreună cu 3 linguri de apă. Se acoperă vasul şi se lasă spanacul la fiert până când acesta devine moale (durează în jur de 10 – 15 minute). Pentru a nu se prinde se amestecă din când în când. Se adaugă panir-ul tăiat cubuleţe, smântâna, sarea şi zahărul. Se amestecă bine şi se lasă pe foc mic pentru încă 5 minute.

*Garam masala: reprezintă un amestec de seminţe de coriandru, chimen, cardamon, cuişoare, nucşoară prăjite şi măcinate care poate fi folosit ca atare sau în combinaţie cu alte condimente, ca de exemplu asafoetida.