Prăjitură cu nucă

Ingrediente:

Blat:

  • 3 căni făină
  • 1.5 căni zahar
  • 2.5 linguriţe praf de copt
  • 1 cană ulei vegetal
  • 2 căni lapte rece
  • coaja de la 1/2 lămaie
  • 100 g nucă

Crema (pentru un blat):

  • 1 litru lapte
  • 1.5 căni zahar
  • 5 linguri făină
  • 150 gr nucă
  • 125 gr unt
  • zeama de la 1/2 lămaie

------------------------------------------------------------
Portii: 40

Mod de preparare:

Blat:
1. Se preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Se prăjeşte nuca într-o tigaie (fără ulei), apoi se taie sau se marunţeşte.
3. Se amestecă făina, zahărul, praful de copt, coaja de lămâie şi nuca.
4. Se amestecă laptele cu uleiul şi apoi se toarnă gradat peste ingredientele uscate, amestecând continuu.
5. Amestecul final trebuie să aibă o consistenţă moale (dar nu lichidă).
6. Se toarnă într-o tavă (aproximativ 50cm x 30cm), pe hârtie de copt.
7. Se coace până când o scobitoate inserată iese curată.
8. Se lasă blatul să se racească.

Crema:
1. Se amestecă făina cu o cană de lapte rece, fără a se forma cocoloaşe.
2. Restul de lapte se pune la fiert cu zahărul. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă amestecul de făină.
3. Se fierbe pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroaşă.
4. Când s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească complet (eventual se pune la frigider).
5. Se prăjeşte nuca într-o tigaie, apoi se mărunţeste (macină) fin.
6. Când crema de lapte s-a răcit, se amestecă treptat cu untul (crema se adaugă peste unt!), apoi se adaugă nuca marunţită şi zeama de lămâie.
7. Se mai lasă puţin la frigider (30 minute) şi se întinde peste blat.