Renunțarea prin experimentarea unui gust superior

E foarte greu de înțeles cum cineva pe calea realizării spirituale poate refuza lucrurile pe care majoritatea oamenilor consideră că o bucură. Renunțarea la plăcerile lumești este posibilă dacă cineva experimentează o satisfacție superioară.

Adevăratul dar al sfinților este că distribuie cunoaștere. Acea cunoaștere care distruge plasa iluziei din cauza căreia ne identificăm cu corpul și lumea materială, care de fapt este cauza suferinței noastre. Această cunoaștere poate fi găsită în Bhagavad-gita, esența literaturii vedice care a fost vorbită de Domnul Krișna acum cinci mii de ani și este încă citită și studiată de învățați din întreaga lume.

În Bhagavad-gita, Krișna îl instruiește pe discipolul Său Arjuna, care este confuz pentru că gândește în concepția corporală de viață. Krișna îi spune că persoana reală este eternă: ”Așa cum sufletul întrupat trece în acest corp de la copilărie la tinerețe la bătrânețe, în mod similar sufletul trece în alt corp în momentul morții. Sufletul realizat de sine nu este tulburat de o asemenea schimbare.” (BG 2.13)

Conform cu învățăturile din Bhagavad-gita, noi suntem eterni, plini de beatitudine și cunoaștere. Pentru a ne elibera de suferința materială, cineva trebuie să se vadă ca diferit de corp și să se detașeze de această lume materială. De aceea Domnul Krișna spune: ”Când cineva renunță la toate tipurile de dorințe senzoriale care apar din născociri mentale, și când mintea își găsește mulțumirea doar în sine, atunci se spune că este în conștiința pură transcendentală... Sufletul întrupat poate fi restricționat de la bucuria senzorială, dar gustul pentru obiectele simțurilor rămâne. Dar, renunțând la aceste angajamente prin experimentarea unui gust superior, El rămâne fixat în conștiință.” (BG 2.55, 59)

Pentru a realiza natura de suflet spiritual și a găsi relația cu Sufletul Suprem, Dumnezeu, în alte ere cineva trebuia să practice metode dificile de yoga și meditație care implică austerități severe, disciplină strictă fizică și mentală. Azi aceste metode nu sunt posibile, pentru că oamenii trăiesc puțin, sunt neinteresați de spiritualitate și tot timpul perturbați de viața agitată. Astfel pentru această eră, scripturile au recomandat o metodă specială pentru ca oamenii obișnuiți cu un stil materialist de viață să-și descopere relația de iubire cu Dumnezeu. Acea metodă, care a fost inaugurată acum cinci sute de ani în Bengal de Domnul Caitanya Mahaprabhu, este cântarea mantrei Hare Krișna: Hare Krișna, Hare Krișna, Krișna Krișna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. Prin cântarea acestei mantra  cineva își poate curăța oglinda minții și renunța la toate tendințele negative produse din cauza concepției corporale. Dovada că această cântare funcționează sunt viețile devotaților mișcării Hare Krișna din toată lumea care experimentează o fericire spirituală care vine de dincolo de minte și simțuri. Desigur, cineva trebuie să guste singur pentru a declara ”Aceasta e ceva superior,” dar dovada din viețile acestor devotați e oarte convingătoare. Acum câțiva ani ei nici nu auziseră de Hare Krișna și erau dependenți de tot felul de intoxicante în căutarea lor după plăcere și fericire. Dar acum ei au renunțat cu ușurință la cele mai promovate plăceri materiale cu un sentiment de ”a le arunca la gunoi.” Ei și-au îndreptat simțurile către un angajament superior-serviciul simțurilor Domnului Suprem.

Lasă un răspuns