Samosa cu legume

Ingrediente:

4 căni făină albă

½ linguriţă sare

½ cană unt topit sau ghee

2/3 căni apă rece

2 sau 3 cartofi de dimensiune medie

½ conopidă

1 ½ căni mazăre proaspătă

1 linguriţă seminţe chimen

½ linguriţă seminţe fenugreek*

½ linguriţă ghimbir proaspăt ras

1 linguriţă curcuma (turmeric)

½ coriandru măcinat

¼ linguriţă asafoetida

¼ linguriţă cuişoare măcinate

½ linguriţă scorţişoară măcinată

2 linguriţe sare

¼ linguriţă piper

ghee sau ulei vegetal pentru prăjit

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu sarea şi untul topit. Se adaugă apa şi se face un aluat. Se frământă aluatul până când devine moale şi nu se lipeşte de degete. Se acoperă şi se lasă până când o să fie umplut.

Se decojesc cartofii şi se taie cubuleţe. Conopida se taie în florete mici. Mazărea se fierbe până când devine moale.

Într-o tigaie se prăjesc seminţele de chimen şi fenugreek în 2 linguri de ghee sau ulei. Când încep să capete o culoare neagră, se adaugă ghimbirul şi mirodeniile pudră. Se pun cartofii şi se prăjesc pentru 3 – 4 minute, apoi se adaugă conopida. Se prăjesc pentru încă 3 – 4 minute. Se pun 2 linguri de apă, se acoperă tigaia şi se lasă pentru 15 minute la foc mic. La final se adaugă mazărea cu sarea şi piperul în compoziţie.

Aluatul se împarte în 10 bile. Fiecare bilă se întinde, formând un cerc de 15 cm. Fiecare cerc se înjumătăţeşte. Se ia câte un semicerc şi se umezeşte marginea părţii tăiate. Se pliază semicercul astfel încât marginea umezită se suprapune şi se obţine un con Se umplu două treimi din con cu mixtura. Se presează marginile conului pentru a fi siguri că acesta nu se desface la prăjire.

Într-un vas cu ulei încălzit la foc mediu, samosele se prăjesc pentru 15 minute sau până când capătă o culoare auriu-maronie.

*Fenugreek: sunt seminţe de culoare galbenă care conţin proteine, vitamina C, potasiu, fiind folosite în tratamentul artritei, astmului bronşic, afecţiunilor cardiace.