Graţia Sa Divină A.C. Bhaktivedanta Swami Śrīla Prabhupāda
Graţia Sa Divină A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada a apărut în această lume în 1896, în Calcutta, India. Cu maestrul său spiritual, Śrīla Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami, s-a întâlnit pentru prima dată la Calcutta, în 1922. Lui Bhaktisiddhanta Sarasvati, eminent învăţat în domeniul religiei şi întemeietor a şaizeci şi patru de Gaudiya Matha (instituţii vedice), i-a plăcut tânărul inteligent şi l-a convins să-şi consacre viaţa răspândirii cunoştinţelor vedice. Śrīla Prabhupāda îi devine elev şi, unsprezece ani mai târziu, discipol oficial iniţiat.
La prima lor întâlnire, Śrīla Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura i-a propus lui Śrīla Prabhupāda să răspândească ştiinţa vedică prin intermediul limbii engleze. În anii ce au urmat, Śrīla Prabhupāda a scris un comentariu la Bhagavad-gītā, a susţinut activitatea instituţiilor Gaudiya Matha şi în 1944 a început să editeze în limba engleză revista bilunară Back to Godhead. De unul singur, Śrīla Prabhupāda a scris articolele, a bătut la maşină manuscrisul, a făcut corecturile în şpalţ şi a distribuit el însuşi exemplarele. Revista este continuată în prezent de discipolii săi.
În 1950, la vârsta de 54 de ani, Śrīla Prabhupāda a renunţat la viaţa de familie, adoptând modul de viaţă retras vanaprastha, pentru a se consacra studiului şi scrisului. Śrīla Prabhupāda s-a stabilit în locul sfânt Vṛṇdavana (India), în templul istoric Rādhā – Damodara, unde a trăit în condiţii modeste şi s-a dedicat pe parcurusul câtorva ani aprofundării cunoştinţelor şi activităţii scriitoriceşti. În 1959 a acceptat modul de viaţă în renunţare (sannyasa). În Rādhā-Damodara, Śrīla Prabhupāda a început munca la capodopera sa: traducerea (cu comentarii) în mai multe volume, a optsprezece mii de versete ce constituie Śrīmad-Bhāgavatam (Bhāgavata Purāṇa). Tot aici el a scris şi Călătorie uşoară spre alte planete.
În septembrie 1965, după ce a publicat trei volume din Bhāgavatam, Śrīla Prabhupāda a plecat în SUA pentru a îndeplini misiunea primită de la maestrul său spiritual. În anii următori, Graţia Sa Divină a scris mai mult de cincizeci de volume de traduceri comentate în mod autorizat şi studii sumare ale operelor clasice filozofice şi religioase ale Indiei.
Când a ajuns pe un vas comercial la New York, Śrīla Prabhupāda era practic lipsit de orice mijloace de subzistenţă. Numai după un an, în care a trecut prin mari greutăţi, a reuşit să întemeieze Societatea Internaţională a Conştiinţei de Kṛṣṇa (ISKCON), în iulie 1966. în momentul când, la 14 noiembrie 1977, a părăsit această lume, Societatea condusă de el crescuse într-o confederaţie mondială, având în componenţa ei mai mult de o sută de āśrame, şcoli, temple, instituţii şi comunităţi agricole.
În 1972, Graţia Sa Divină a introdus în Apus sistemul vedic de învăţământ primar şi mediu, fondând în Dallas gurukula. De atunci, discipolii săi au organizat şcoli pentru copii pe cuprinsul Statelor Unite şi în toată lumea.
Śrīla Prabhupāda a fost, de asemenea, iniţiatorul construirii câtorva mari centre internaţionale culturale în India. În Sridhama Mayapur (Bengalul de Vest) devoţii construiesc un oraş spiritual ce are în centru un templu de mari dimensiuni; realizarea acestui ambiţios proiect se va extinde pe durata multor ani. În Vṛṇdavana, se află un impunător templu Kṛṣṇa-Balarāma şi un hotel internaţional, o şcoală gurukula şi Centrul Memorial şi Muzeul Śrīla Prabhupāda. Mari centre de cultură şi temple ale ISKCON se găsesc în Mumbai, New Delhi, Ahmedabad, Siliguri şi Ujjain. Alte centre sunt în proiect în multe locaţii de pe subcontinentul indian.
Însă cea mai importantă contribuţie a lui Śrīla Prabhupāda sunt cărţile lui, apreciate de savanţi pentru autenticitatea, profunzimea şi claritatea lor, care servesc drept material didactic în numeroase facultăţi. Lucrările lui sunt traduse în mai mult de cincizeci de limbi ale lumii. Editura Bhaktivedanta Book Trust, fondată în 1972 pentru a publica operele Graţiei Sale Divine, este cea mai mare editură din lume care scoate la lumină lucrări din domeniul filozofiei şi religiei indiene.
Timp de doisprezece ani, deşi la o vârstă înaintată, Śrīla Prabhupāda a înconjurat globul pământesc de paisprezece ori, ţinând lecţii pe cele şase continente. Chiar dacă aceste călătorii îi răpeau foarte mult timp, Śrīla Prabhupāda continua să scrie mult, fiind foarte prolific. Scrierile lui constituie o veritabilă enciclopedie a fliozofiei, religiei, literaturii şi culturii vedice.
Bhaktivedanta Book Trust. HDG A.C. Bhaktivedanta Swami Śrīla Prabhupāda.