Succesiunea disciplică

De multe ori când oamenii întreabă despre conștiința de Kṛṣṇa, ei aud de la noi despre importanța succesiunii disciplice și nu pot să înțeleagă despre ce vorbim. Noi spunem ”Conștiința de Kṛṣṇa a coborât în succesiune disciplică. Adevărul absolut a fost inițial vorbit de Domnul Suprem însuși, Kṛṣṇa, și El l-a explicat primei entități vii, Domnul Brahma care l-a explicat discipolului său Narada, care l-a explicat lui Vyasadeva.” 

Pentru cineva care este deja student al conștiinței de Kṛṣṇa, doar menționarea numelor unor asemenea mari personalități e suficient să aducă o mare plăcere; doar auzul numelor lor este garanția Adevărului Absolut și a autorității complete. Dar aceasta e de neconceput pentru cineva care nu-i cunoaște pe acești maeștrii spiritual decât ca nume greu de pronunțat. Aș dori deci să vă povestesc experiența mea, a unui tânăr american de treizeci și doi de ani care nu e diferit ca și calificare sau educație față de cititorul obișnuit.

Prin grația lui Kṛṣṇa, am fost asociat cu Graţia Sa Divină A.C. Bhaktivedanta Swami Śrīla Prabhupāda din 1966 ca unul dintre discipolii săi inițiați. Îmi amintesc prima seară în care l-am auzit pe Grația Sa Divină. A vorbit despre succesiunea disciplică și numele Domnului Caitanya, care suna foarte străin pentru mine și a spus că cunoașterea pe care o vorbește trebuia luată ca Adevăr Absolut. Îmi aduc aminte cum m-am gândit, ”Cum pot crede că ce spunea era Adevărul Absolut?” Când a răspuns la întrebări după lecție, a răspuns doar pe baza a ceea ce au spus maeștrii spirituali anteriori și a ceea ce a fost înregistrat inițial în Bhagavad-gītā. El chiar a spus la un moment dat, ”Eu nu vorbesc eu însuși. Sunt doar purtătorul de cuvânt.” El a pretins că vorbea perfect și totuși a spus că el personal nu făcea nimic. El a spus că singurul său merit era că repeta fără modificare ceea ce era perfect și a fost înregistrat acum mii de ani. El a comparat perfecțiunea sa cu cea a unui poștaș care pur și simplu livrează scrisorile fără a schimba mesajul deschizându-le și adăugând ceva. El a spus că dacă ar putea livra mesajul conștiinței de Kṛṣṇa nemodificat, mesajul ar fi perfect deoarece a fost inițial vorbit de sursa perfectă. 

Chiar dacă eram familiarizat cu citirea multor scrieri și speculații asupra adevărurilor relative, am fost totuși impresionat că Grația Sa Divină nu a dorit să-șo demonstreze propria gândire sau să spună ceva ce audiența ar dori să audă; el doar a prezentat viziunea succesiunii disciplice pentru beneficiul tuturor. Mi-a dat un sentiment de reverență să mă gândesc că ceea ce sfinții au vorbit cu mult mult timp în urmă, aceeași cunoaștere antică venea proaspătă și intactă pentru beneficiul audienței prezente. ”Doar imaginează-ți”, i-am spus prietenului meu când am părăsit micul templu unde Grația Sa Divină vorbise. ”Acea persoană care vorbea spunea același lucru care a fost vorbit de sfinți mii de ani în urmă. Totul coboară ca vibrație în vocea sa. Dacă scripturile chiar sunt înregistrarea cuvintelor lui Dumnezeu, atunci vibrația sa pură vine de la infinitate însăși. E ca și când Dumnezeu ar vorbi cu tine. El poate vorbi și să distrugă tot ce e temporar cu adevăruri eterne.” Prietenul meu era mai interesat de locul și timpul prezent, indiferent de Adevărul Absolut și a spus că există multe moduri pentru oameni să comunice.

Prezentarea maestrului spiritual era pentru cei care doreau adevărul. El nu avea nimic altceva de oferit în afară de Adevărul Absolut și el personal l-a recomandat ca fiind benefic pentru toți. El nu a spus minciuni și nu a flatat pe nimeni. El era convins. Era predat lui Kṛṣṇa prin maestrul său spiritual și devenise un devotat predat, petrecându-și tot timpul prezentând mesajul din Bhagavad-gītā devotaților. Am început să particip la lecții și să le iau în serios și gradat am pus întrebări, am acceptat și studiat, servit și practicat, până în punctul când m-a acceptat ca discipol inițiat. L-am acceptat ca reprezentant al lui Dumnezeu și am acceptat că literatura vedică vorbește Adevărul Absolut.

Extras dintr-un articol al lui Satsvarupa dasa Gosvami din revista "Back to Godhead"

Lasă un răspuns